Ne yazık ki, dişeti hastalığı nispeten sessiz bir durumdur. Birçok hasta ve hastalık için olduğu gibi dişeti hastalığında da başarılı bir tedavi için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Ancak, dişeti hastalıkları sessiz seyrettiğinden, rutin muayeneler sırasında uzman diş hekimi (periodontolog)  tarafından teşhis edilir, veya dişetleri çok gevşek hale gelene kadar hastalar dişeti hastalığından muzdarip olduklarından tamamen habersizdirler. Diş hekimleri diş eti dokusunun sağlığını ağıziçi muayene ve radyografiler ile değerlendirir.

Fırçalama sırasında hastalığın varlığının diğer belirtileri diş eti kanaması, dişeti dokusunun kızarık olması (dişetleri soluk pembe olmalı), kötü ağız kokusu veya ağızda kötü tat olmasıdır. Bununla beraber, hastalarda bu belirtilerin olmaması hastalığın yokluğu anlamına gelmez.

Sigara kullanımı dişeti hastalığını nasıl etkiler?

Sigara diş eti hastalığının gelişimi için büyük risk faktörüdür, ancak sigara inflamasyonun yani iltihabın görünür belirtilerini azaltır. Bu nedenle, sigara içenlerin çoğu fırçalamada dişeti kanaması gözlemlemeyebilir. Sigara içenlerde  pembe dişeti dokusu görünüyor olabilir, ancak bu hastalarda ciddi kemik yıkımı meydana gelmiş olması muhtemeldir. Bu nedenle dişeti sağlığı için düzenli bir diş hekimi değerlendirmesi önemlidir .