Trigeminal Nevralji nasıl teşhis edilir?

Kriterler:

1-      Ağrı genelde belli bir noktaya hafif dokunuş ile veya yeme, konuşma, esneme, yüksek ses, parlak ışık gibi bir uyaranla tetiklenerek birdenbire başlar.

2-      Ağrı, şiddetidir, batıcıdır ve ağrı krizi şeklindedir.

3-      Tek bir ağrı atağı genelde 2 dakikadan az sürer. Toplam ağrı, çok sayıda tekrarlayan kısa süreli ataklardan oluşabilir.

4-      Ağrı atağı sonrası birkaç dakika süren dinlenme periyodu olur. Dinlenme periyodu genelde triger noktaya (ağrıyı başlatan nokta) dokunulsa dahi ağrı başlamaz.

5-      Ağrı trigeminal sinirin dalları boyunca olur. Başka yerlerde hissedilmez. Hareket ile ilgili bir şikayet yoktur.

6-      “Carbamezapine” (Tegretol) kullanımı ile ağrı ilk başlangıçta  ciddi derecede azalır.

7-      Hastalığın ilk devrelerinde 6 aydan fazla süren kendiliğinden iyileşme periyodları (ağrıda azalmalar) görülür.

Trigeminal Nevraljinin ilk evreleri

Trigeminal nevraljinin ilk evrelerinde ağrı, künt, yanma ve sancı tarzındadır. Çoğunlukla, diş kaynaklı ağrılar ile karıştırılabilir. Bu nedenle hastalığın teşhisinde gecikmeler yaşanır. Trigeminal nevralji, başlangıç safhasında ise “carbamezapine” (Tegretol) tedavisine iyi cevap vermektedir.

Triger noktaları (ağrıyı başlatan noktalar) nerelerdir?

Trigeminal nevraljide ağrıyı başlatan noktalar genelde üst dudak, ağız köşeleri, elmacık kemiği civarıdır. Ağız içi triger noktaları da olabilir. Bu noktalar genelde dişetindedir.