Diş renklenmeleri çeşitli faktörlere bağlıdır. Sağlıklı dişlerde yaşla oluşan renklenme erkeklerin yaklaşık %30 ve kadınların yaklaşık %20'sini etkiler. Diş renklenmeleri içsel ve dışsal renklenme olarak ikiye ayrılır. Bunlara örnek verecek olursak, nikotin lekelenmesi dışsal olarak başlar ancak zamanla içsel lekelenmeye dönüşür. Yani, nikotin lekelenmesi hem içsel hem de dışsal lekelenmedir.


Nikotin lekelenmeleri içsel lekelenme haline dönüşünce sadece klasik diş temizleme işlemi ile giderilemez. Dişin rengini veren tabaka dentindir. Polikromatik olan diş rengi, dişeti kenarından kesici uca doğru farklılık gösterir ve minenin kalınlığından, ışık geçirgenliğinden etkilenir. Mine ve dentin tabakasının gelişimsel anomalilerine bağlı diş renklenmeleri amelogenesis imperfekta, dentinogenesis imperfekta ve mine hipoplazisinde görülür. Bu vakalarda beyazlatma ile sonuç alınabilir. 

Florozis, aşırı flor alımında görülür ve opak veya kahverengi alanlar halinde izlenir. 

Tetrasiklin renklenmeleri ise hem dentin ve hem de mineyi etkiler. Bleaching (beyazlatma) ile sonuç alınabilir ancak toplam tedavi süresi normal bleaching'e göre uzun olabilir.

Geçirilmiş hastalıklar, travma ve ilaç kullanımı sonrası olan lekelenmeler bleaching ajanları ile beyazlatmaya cevap vermeyebilir. Dişin nekroz olması sonucunda bakteriyel, mekanik veya kimyasal olarak renklenme meydana gelebilir. Beyazlatma ile sonuç alınabilir. Bunun yanında dolgu materyalleri, yaşlanma, gargara kullanımı da dişlerde çeşitli renklenmelere neden olabilir. 

Dişler nasıl beyazlatılır?

Bleaching yönteminin 100 yıllık bir tarihçesi vardır. İlk olarak hidrojen peroksit kullanılarak canlı dişler beyazlatılmıştır. Daha sonraları farklı materyaller kullanılarak değişik renklenmeler tedavi edilmeye çalışılmıştır. Devital (kanal tedavisi görmüş) olan dişler, beyazlatma ajanı dişin içersine konarak beyazlatılır.

Vital dişler ise beyazlatma maddesi dişin dış yüzeyine sürülerek gerçekleştirilir. Temelde iki madde kullanılır. Hidrojen peroksit ve karbamid peroksit. Aynı zamanda iki tür kullanım mevcuttur. Ev tipi ve ofis tipi. Ev tipinde hasta dişlerine özel yapılmış dişlik kullanarak yaklaşık 10 günlük süreçte beyazlatma işlemini gerçekleştir.

Ofis tipi, diş hekiminin kliniğinde yaklaşık 1 saat sürede gerçekleştirilebilir. Her iki metodun kombine edilmesi gereken vakalar olabilir. Karbamid peroksit ve hidrojen peroksit ev tipi beyazlatmada %10 ve %15'lik konsantrasyonda kullanılır. Ofis tipi beyazlatmada ise %35'lik konsantrasyona kadar olan formları tercih edilir.