Total protez (tam damak diş, damak diş) kullanan hastalarda başlıca yaşanan problem ileri kemik erimesi (kemik çökmesi) sonucu zayıf retansiyon ve stabilitedir (damak dişin yemek yerken, konuşurken yerinden oynaması, düşmesi). Bu problem, sıklıkla implant destekli hareketli protezler ile çözülmeye çalışılmaktadır. Bar-clip ve o-ring veya ball ataşman (çıt çıt sistemi, çıt çıtlı diş, gizli kanca) sistemleri hareketli total prozlerin tutuculuğunu sağlamak için kullanılmaktadır. O-ring ataşmanlar, şeklinin basitliği, kullanım kolaylığı, ataşmanlarının değiştirme kolaylığı, hareket sınırlarının genişliği, tutuculuğunun iyiliği, farklı tutuculuk derecesine sahip olması, hijyenik olması ve bakımının kolaylığı, bar yapımına gerek bırakmaması, uygulama zamanının ve maliyetinin azlığından dolayı tercih edilmektedir. O-ringler elastomerik tutucu ataşmanlardır ve genellikle silikondan yapılmış ve bir tekerleğin iç lastiğine benzemektedir.
Lastikler "metal-housing" adı verilen metal yuvalar içinde bulunurlar. Ancak metal yuvalar içindeki lastikler takıp çıkarmaya, fonksiyonel yüklemeye, kombine ters stres kuvvetlerine, ağzın kimyasal ortamına, aşınma, ısı ve şişmeye bağlı olarak mekanik olarak tutuculuğunu kaybeder ve bu yüzden zamanla değiştirilmesi gerekmektedir. Lastiklerin değişim süresi, yanlış o-ring büyüklüğü, uygun olmayan laboratuar tekniği, metal yuvalara yerleştirilmesi sırasında lastiklerin zarar görmesi, yetersiz bakım ile daha da kısalmaktadır. Tutuculuk kaybı sebebiyle değiştirilmesi her ne kadar az da olsa maliyet ve laboratuar işlemi gerektirir. Implantlar prensipte birbirlerine parallel olarak yerleştirilmelidir. Ancak özellikle üst çenede ileri kemik resorpsiyonu (kemik erimesi, kemik çökmesi) sonucu paralel olarak yerleştirilemeyebilir.
Birbirlerine paralel olmayan implantlarda geleneksel implant "overdenture abutmanlarının" kullanımı yerine maliyeti yüksek el yapımı abutman veya barlı protezlerin yapımı gerekir. Ancak birbirlerine paralel olarak yerleştirilmeyen abutman ve implant gövdesi yekpare olan top başlı implantlarda, implant açılarının düzeltilmesi mümkün değildir. Literatürde, overdenture protezlerde kullanılan paralel olmayan ball (top başlı) ataşmanlı implantlarda takıp-çıkarmaya bağlı olarak zamanla boyun bölgesinde kırıklar ve tutuculuğunda azalma olduğundan bahsedilmektedir.
Yeditepe klinik 2008-3