Ağız kokusu (halitosis) hem hastayı hem de çevresindeki kişileri rahatsız eden bir durumdur. Normalde ağzın kendine has bir kokusu vardır ve rahatsız edici değildir. Halitosis kötü ağız kokusunu ifade etmektedir ve kaynağı genelde ağız boşluğudur. Çoğu kez sorumlu olarak mide gösterilir ancak mide ile ağız boşluğu arasında tüp şeklinde bir bağlantı yoktur. Bu nedenle mide kaynaklı halitosis çok nadir gerçekleşir.
Ağız dışı kaynaklı Ağız Kokusu (Halitosis) nasıl teşhis edilir?
Oral koşulların neden olduğu kötü ağız kokusu bulunmayıp, akciğerlerdeki havada kötü koku olabilir, dil fırçası ile temizlik yapılıp ağız klorheksidin gargarası ile çalkalandıktan sonra akciğer havasında kötü koku varsa, ağız dışı koku teşhisi konabilir.
Sağlıklı kişilerde ağız kokusu olur mu?
Sağlıklı kişilerde dilin arka kısmında bulunan derin çizgilerde bakteri birikimi ile kötü koku oluşumu olabilir. Sabah nefesi olarak adlandırılan hoş olmayan ağız kokusu gece tükrük akışının azalmasından dolayı bakteri kaynaklı gelişir. Sabah kahvaltıdan sonra kaybolur.
Ağız dışı kaynaklı Halitosis'e neler neden olabilir?
Üst solunum yolu enfeksiyonları (Kronik sinüzit, nazal tıkanıklık gibi)
Alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, pnömöni gibi)
Sistemik hastalıklar (diyabet (şeker hastalığı), karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, psikojenik nedenler(depresyon, anksiyete))
Yiyecek kaynaklı (soğan, sarımsak gibi)
Halitosis'e neden olabilecek ağız içi sorunlar nelerdir?
Dişeti hastalığı, ilerlemiş çürükler, kalmış kökler ve uygunsuz protezler ağız kokusuna neden olabilir.
Halitosis'de ağız bakımı nasıl olmalıdır?
Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dilin temizlenmesi ağız hijyeni sağlanmasında çok önemli aşamalardır. Halitosisli hastalar bu aşamalara dikkat etmelidir.
Kaynak: Sistemik Yaklaşımlarla Oral Diagnoz